Monday, April 18, 2011

Nasihatilah Manusia Walaupun Engkau Seorang Pendosa....

~Dengan Nama Allah Yang Maha Pengasih Lagi Maha Penyayang~
Assalamualaikum w.b.t..

Berblogwalking di pagi hari menemukan saya dengan satu post yang menarik di hati saya...... blog kepunyaan hawamahabbah.blogspot.com telah berjaya menarik perhatian saya untuk terus membaca post tersebut...

Ramai di kalangan kita yang mempunyai pemikiran bahawa kita tidak layak untuk menasihati sesiapa kerana kita juga tidak sempurna.... lebih malang sekiranya di hati kita tidak ada sekelumit pun perasaan untuk menasihati rakan-rakan terdekat walaupun kita tahu mereka melakukan kesalahan.... mengapa begitu...?? Takut dimarahi rakan-rakan kerana kita pun tak sebaik mana... itu lah alasan yang selalu kedengaran.....

Mungkin di satu sudut ada benarnya begitu...mahukah rakan-rakan kita menuruti nasihat dari seseorang yang dianggap lebih teruk dan buruk perangainya daripada dirinya.... pasti ianya sesuatu yang sukar. Namun sekiranya nasihat yang diberikan itu mampu membawa kebaikan kepada diri kita, apa salahnya kita memberikan ruang dan peluang untuk kita memperbaiki diri dengan nasihat dari seorang rakan yang sememangnya seorang pendosa tadi..... Mungkin dia adalah seorang makhluk yang diutuskan Allah untuk menyedarkan kita akan dosa yang kita lakukan.... 

Untuk mengetahui dengan lebih lanjut lagi...jom kita baca bersama artikel ni.... Semoga kita bersama mendapat manfaat daripadanya.....insyaAllah....

Mungkin ada sebahagian orang yang tidak tergerak hatinya untuk menasihati manusia, kerana ia merasa banyak melakukan dosa dan tidak layak untuk mengucapkan ucapan kebaikan kepada sesama manusia.

Pandangan seperti itu adalah keliru dan bahayanya sangat besar, serta akan membuat syaitan gembira. Betapa tidak, kerana jika mesti menunggu sampai seseorang bersih dari dosa baru ia layak menasihati manusia, maka tidak ada seorangpun di muka bumi yang layak memberi nasihat setelah Rasulullah sallallahu ‘alaihi wa sallam tercinta.

Sebagaimana dikatakan seorang penyair:

إذا لم يعظ في الناس من هو مذنب
فمن يعظ العاصين بعد محمد

“Apabila seorang pendosa itu tidak menasihati manusia,
Maka siapakah yang akan menasihati orang-orang yang berdosa setelah Nabi Muhammad kita”.

Sa’id bin Jubair berkata: “Apabila seseorang tidak memerintahkan kepada kebaikan dan tidak pula mencegah dari yang munkar, hingga ia menunggu dirinya bebas dari kesalahan, maka tidak akan ada seorangpun yang memerintahkan kepada kebaikan dan tidak pula mencegah dari yang munkar”.

Imam Malik setelah mendengar perkataan Sa’id bin Jubair berkata: “Benar apa yang dikatakan Sa’id. Siapakah yang tidak memiliki sedikitpun dosa dalam dirinya?”.

Al-Hasan berkata kepada Mutharrif bin ‘Abdillah: “Berilah nasihat kepada sahabat-sahabatmu”. Mutharrif menjawab: “Sesungguhnya aku takut mengatakan apa yang tidak aku kerjakan”.

Al-Hasan berkata lagi: “Semoga Allah merahmati dirimu. Tidak ada seorangpun di antara kita yang melakukan semua yang diperintahkan Allah. Syaitan akan gembira apabila kita berfikir seperti itu sehingga tidak ada seorangpun yang memerintah kepada kebaikan dan tidak pula mencegah dari kemungkaran”.

Berkata Ibnu Hazm: “Apabila orang yang mencegah dari perbuatan keji mesti orang yang tidak memiliki kesalahan, dan orang yang memerintah kepada kebaikan mesti orang yang selalu mengerjakan kebajikan, maka tidak ada seorangpun yang mencegah dari yang mungkar dan tidak ada seorang pun yang mengajak kepada kebaikan setelah Nabi Muhammadsallallahu ‘alaihi wa sallam.”

(Semua nukilan diatas dapat ditemukan dalam kitab al-Jami’ li Ahkamil Quran: 1/367, al-Qurtubi).

Imam Nawawi berkata:
“Para ulama menyatakan bahawa tidak disyaratkan pada orang yang memerintah kepada kebaikan atau orang yang mencegah dari kemungkaran untuk mencapai kesempurnaan dalam segala hal. Tapi, ia mesti tetap mengajak kepada kebaikan walaupun ia memiliki kekurangan dalam hal yang ia ajak kepadanya, dan ia tetap mencegah kemungkaran walau ia terkadang mengerjakan apa yang ia cegah. Kerana sesungguhnya wajib pada dirinya dua perkara iaitu : mengajak dirinya sendiri ke arah kebaikan dan mencegah dari kemungkaran; dan mengajak orang lain ke arah kepada kebaikan dan mencegah mereka dari yang mungkar. Tidak boleh ia melalaikan salah satu dari dua perkara tersebut”.
(Syarah Sahih Muslim: 2/23, An-Nawawi).

Semoga kita termasuk orang-orang yang selalu saling menasihati dalam kebaikan. Terima kasih kepada empunya blog kerana sudi berkongsi ilmu yang berguna ini bersama.... semoga Allah memberkati kehidupan anda.....

2 comments:

fh said...

t.kasih atas info...

Faradilla Rashid said...

terima kasih kembali....