Friday, March 3, 2017

R I N D U

Assalamualaikum...

Alhamdulillah diberikan ruang dan peluang menjenguk ke sini setelah beberapa ketika sibuk dengan tugasan di pejabat... Alhamdulillah diberikan nyawa yang amat berharga.

Tiba-tiba je hari ni rasa RINDU sangat... RINDU kepada semua orang... RINDU semua benda dan perkara...

Setiap kali selesai majlis bacaan Yasin je terasa RINDU dengan segala nya... alahaiiii

RINDU mak ayah kat kampung....

 RINDU kawan2 yang telah meninggalkan kita...
 RINDU dia yang tanpa cuping telinga...


Moga semuanya  bahagia di mana jua berada... Moga Allah pelihara kita semua dengan segala kebaikan hendaknya... aamiin...

Monday, January 16, 2017

HELLO JAPAN: DAY 11

ASSALAMUALAIKUM...

Alhamdulillah masih diberikan nafas untuk menikmati hari-hari indah di Jepun... Syukur...

Meneruskan hari di Jepun... Hari ke-11 berada di Jepun... Hari ke-5 di Tokyo...
Pagi-pagi lagi kami keluar ke Akhihabara untuk beli barang yang teringin dek hati dan pesanan-pesanan kawan-kawan... Jalan-jalan ke kedai jam, ke kedai yang menjual anime-anime yang menarik...

Lama jugak la berjalan di Akhihabara... sampai ke tengah hari la jugak.... mana tidaknya, banyak masa diluangkan untuk membelek-belek barang... naik turun dari  kedai ke kedai... dapat 2 jam tangan G-shock... suker suker... kekeke....bila semua dah dapat apa yang dihajati maka balik ler ke rumah untuk lunch dan kemas-kemas beg...

Dari rumah kami ke Haneda Airport untuk meninggalkan beg di situ... nanti malam dah flight balik ke Malaysia... dah settle masukkan beg dalam locker di airport, kami bergerak ler ke Gundam Divercity menaiki monorail pulak... dah semua pengangkutan awam dan jenis-jenis tren kami cuba di Jepun ni....

Kat Gundam ni katanya terkenal dengan mainan dan anime-anime yang macam2 tu... jadi kami pun pegi la tengok-tengok sambal menghabiskan duit2 kecik yang ada....


jalan dari tren station Nampak bangunan ni... tengah2 dia ada globe... cantik...

dok buat apa cheq ooiii tang situ?

pakwe lama aiiii dok berdiri tegak di sini.... alahaiiiii

dating jap

lintas langsung dari Divercity Tokyo

peminat hello kitty suka la kat sini....
Selesai abihkan duit yang ada di sini... kami naik tren untuk kembali ke Haneda Airport untuk persediaan nak balik Malaysia....

Berat pulak rasa kaki nak melangkah dan berat pulak rasa hati ni... alahaiiiiii
Nak belajar Bahasa Jepun la cenggini, nak datang keje di Jepun dan tinggal sini je terus kot... huhuhu...

Doa kan saya ye... hehehe

Flight balik dari Haneda Airport jam 11 lebih malam...
Sayonara Japan....

Flight mendarat di KLIA jam 7 pagi rasanya... Baru mendarat dah rindu Jepun....
Allah... Allah.. Allah...
Moga Allah murahkan rezeki untuk ke Jepun lagi...In Sha Allah...

Tuesday, January 10, 2017

HELLO JAPAN: DAY 10

ASSALAMUALAIKUM....

Alhamdulillah... syukur kepada Allah yang meminjamkan nikmatnya untuk dinikmati sehari-hari...

Pejam celik, pejam celik dah hari ke-10 di Jepun... dah ramai yang mesej bertanya taknak balik ka? Cheq nak dok sana teruih ka?... Kalau diizinkan Allah memang nak jugak la dok di Jepun ni... sejuk, tenang, aman damai je rasanya... tapi takut rindu pulak dengan sedara mara di Malaysia....

Hari ke-10 ni kitorang nak naik Bullet train... dah sampai Jepun tak naik Bullet train rasa tak lengkap pulak perjalanan tu kan... jom kita...

dari rumah di Machiya... jalan kaki seminit ke station Machiya...hari ni guna Keisei Line ke Keisei Euno Station pastu jalan kaki dalam 3-5 minit ke Euno  Station untuk naik Shinkansen...

Sampai kat Euno Station tu kitorang ni pegi la kat staf di situ bertanyakan nak beli tiket... jadi dia ajarkan beli tiket pakai mesin.... payah nya la nak beli tiket nya walaupun ada pilihan Bahasa Inggeris pada mesin tu... tapi yang mengajarnya tu ajarnya laju macam Bullet Train jugak... ntah apa dia klik pun ntah ler.... tetiba dia aje la yang buatkan.... tetiba siap je tiket untuk 10 orang.... hmmmmm

Masalahnya sekarang ni.... masa yang dipilih untuk kitorang tu agak memberi tekanan kehidupan ler... jadinya kitorang memang kena terus masuk sebab dah lambat katanya... jadi berlari la kitorang di station tersebut ala2 larian marathon gitu.... Memang sakan la berlari turun tangga segala... sekali turun tangga Nampak tren..... terus la naik 10 orang ni... nak baca pun tak reti sebab semua tulisan dia sesaja... dan nak bertanya pun takde pulak staf nya di situ... redah dan belasah aja kaedah kitorang pakai....

Elok semua naik je, tren terus bergerak... mujur semua dah selamat naik.... pada tiket kitorang tercetak gerabak yang patut kitorang duduk ialah gerabak no.12.... masa kitorang belasah naik tu, gerabak no.4... jadi kena la berjalan sepanjang tren tu untuk ke gerabak no. 12.... tapi kannnn.... jeng jeng jeng.... tragisnya..... rupa-rupanya kitorang salah naik tren.... aiyakkkkkk

Camne boleh tau tersalah tu? sambil kitorang bergerak ke coach no.12 tu tetiba ada pengumuman tren akan sampai ke Tokyo... ehhhhh bukan ke kita ni dari Tokyo ke Euno tadi... nape ke kita ke Tokyo semula ni? hahahhahha... nahhhh hambekkkk ko.... elok pulak tu sampai ke gerabak no.12 je sampai la ke Tokyo.... gerabak kelas pertama... eksklusif giler... ada 2 orang je dalam tu masa kitorang masuk dan segala rockers nya... mak tuannnn... ampunnnnn

Jadinya kitorang turun la kat Tokyo dan bertanya la kepada station master di situ.... Station master nya suruh naik tren lain menghala ke Euchigo Yuzawa dan terus ke Gaya Yuzawa pulak kemudiannya... Alhamdulillah tak dikenakan sebarang bayaran tambahan ke apa ke.... cumanya kitorang terpaksa naik tren di bahagian yang "no booking reservation" sebab nombor seat kitorang tu utk tren lain tapi dah naik ke tren lain ni.... tak kisah la janji dapat naik pun dah syukur sangat....

Akhirnyaaaaa.... dapat la naik Bullet Train... walaupun dengan kejadian ngeri la jugak tu kan... Alhamdulillah... satu ilmu Allah bagi... peringatan supaya jangan kelibut sangat di lain kali....

Agak jauh jugak perjalanan dari Tokyo ke Euchigo Yuzawa ni... tapi di sebabkan naik Shinkansen ni laju jadi tidak la lama sangat kat dalam tu... lagi pula sibuk dok tengok pemandangan sekeliling jadi tak terasa pun... tetiba je dah sampai.... alahaiiiiii rasa nak dok lama la lagi dalam tu sebab bayar mahal kan... tapi apa kan daya...chewahhhhh

cantik bentuk Bullet Train ni kan...

dalamnya bersih dan selesa


Tiba di Station Euchigo yuzawa... tunggu train satu lagi ke Gala Yuzawa pulak...
Dari Euchigo Yuzawa tukar plak train ke Gala Yuzawa.... dari Euchigo Yuzawa ni memang sekelilingnya dah bersalji.... wahhhhh cantikkkkk... best nya lahhhhhh.... nak pindah dok sini lah cenggini.... hahahhaha yang dok ketaq kaki tangan segala tu ada niat nak pindah dok situ...alahaiiiii

Naik tren dari Euchigo Yuzawa ke Gala Yuzawa ni sekejap je sebab dah dekat pun.... pastu turun kat station tu naik ke tingkat atas ada kaunter tiket dan segala benda la untuk bermain salji tu... yg tak reti main ski macam saya ni kitorang beli tiket untuk main sled katanya.... dok mikir manatang apa ke jugak sled ni hehhhh... rupanya cam besen mandi budak tu... otak beku la sejak dok jepun ni... memang tak memikir langsung... p jalan pun main follow orang je kan..... hahaha

Bayaran tu pakej gondola + baju dan peralatan main2 tu...harganya tak ingat... tapi boleh check kat website diorang Gala Yuzawa Snow Resort... semua detail ada di situ...

Dah tu... tunggu apa lagi... Jom Main Snow....

hero dgn Mr.K

intro... takut sejuk + seluar basah konon nya....

ni la uniform yang dapat... baju, seluar + sarung tangan + kasut + besen tu ler....kikiki



bila dah start main... sampai ke orang buat pengumuman nak tutup dok sibuk main lagi...
sampai nak kena halau ler baru la sudah main nya...alahaiiiii










Indahnya ciptaan Allah....

Allah... Allah... ya Allah


Main salji sampai kena halau baru pandai nak balik... jadi dah terlepas tren dari Gala Yuzawa ke Euchigo Yuzawa... ada la last train jam 7 lebih.... waktu tutup tadi jam 5.... serah segala barang semua sudahnya jam 5:30... train jam 5:10 ke gitu... nak tunggu next train macam lama sangat... jadi dari Gala Yuzawa disediakan shuttle untuk ke Euchigo Yuzawa Station... jadi naik Shuttle la kite....

Dari Gala Yuzawa naik Shinkansen ke Euno balik.... nak balik ni satu hal la pulak lagi... tiket kitorang tak cukup set untuk balik... jadi kena tambah berapa Yen ntah tak ingat ler pulak untuk balik ni.... ya ampunnnnnnn... memang Bullet Train ni tak serasi bersama kitorang agaknya.... macam2 hal ada...kikiki

Tapi syukur sangat sebab semuanya dapat diselesaikan.... Allah permudahkan segala urusan... dan segalanya berjalan lancar..... Alhamdulillah....

dalam Shinkansen (perjalanan balik)
Balik ni singgah makan dan terus la balik rumah.... nak kemas barang2 sebab esok dah nak balik Malaysia.... Rasa sayang nak tinggalkan Jepun tapi rindu juga dengan matahari Malaysia... Allahuakhbar....

Jumpa lagi esok ye....

HELLO JAPAN: DAY 9

ASSALAMUALAIKUM....

Memasuki hari ke-9 berada di Jepun.... Alhamdulillah...
Rasa amat bersyukur diberikan ruang dan peluang oleh Allah untuk berjalan dan menikmati keindahan alam dan mempelajari sedikit sebanyak tentang budaya masyarakat Jepun....

Untuk hari ke-9 ni sekadar berjalan2 di sekitar Tokyo je...
Tempat pertama yang dilawati hari ini ialah ke Tsukiji Fish Market.... haaaaa heran kan...
Awat la hampa p market? nak beli ikan ka? takdak dah ka tempat lain nak p?

Jawapannya: saja la nak tengok market kat Jepun lagu mana rupa dia.... cantik ka? bersih ka? kotoq ka?
Dah tentu2 la market depa bersih... kalau tempat lain di Negara Jepun ni bersih, market depa pun bersih jugak... takdak la lopak2 ayaq... lecah ka apa ka.... tak bau busuk plak tu... memang depa ni bersih sungguh.... kalau Nampak sampah dua minit ni satgi pusing balik takdak dah... dah ada orang sapu bersih dah.... amboi aihhhh laju depa ni buat kreja, sama laju dengan depa jalan... jenuh ligan...

 Tsukiji Fish Market ni jual macam2... jual ikan dan segala seafood yang ada... makanan mentah (shashimi, sushi dan lain-lain) barang basah dan kering macam market kat tempat kita jugak... ada juga jual souvenir, buah-buah dan macam2 la ada kat sini.... dah ada kat sini kami pun merasa la makanan Jepun... makan shashimi dan sushi.... sedapppp... ikan mentah tu takdak bau hanyir pun... tapi takleh nak telan banyak la... sebab otak dah proses dan maklumkan... "ikan tu mentah tu" hehehe




Dari Pasar Ikan tu kitorang bergerak pula ke Tokyo Skytree Tower... jalan kaki lalu sekolah di Jepun, tengok budak dok senaman kat padang.... elok ja depa main-main sendiri... takdak la cikgu yang dok jerit sampai terkeluar anak tekak ka... tak Nampak rupa cikgu pun kat padang tu... tapi elok ja budak2 ni dok main...

Naik tren kat Higashi Ginza Station kalau tak salah la... dari market tadi jalan dekat 10 minit juga baru jumpa station ni... turun kat station Oshiage rasanya... jalan 5 minit untuk sampai ke Tokyo Skytree Tower ni... huihhhh tinggi dan cantik dia....

semua dah boleh senyum sebab dah kenyang... baru sudah lunch...


santai-santai kejap sebelum bergerak ke shibuya untuk jalan-jalan dan shopping (shopping ka?) window shopping ja...hehehe...

Dari tren station Oshiage ke Shibuya station dekat 30 minit gak naik tren...

Shibuya ni memang famous katanya sampaikan ada filem2 Hollywood pun buat kat situ.... oooooo ya ka... sian gak la kat aku ni... tak penah ambil tau langsung pasai Jepun, alih2 p Jepun join depa ni ronda sakan.... dah p ni baru la teringin nak ambil tau.... alahaiiiiiii

Dah sampai tu terus ler ke shibuya crossing yang terkenal sangat tu.... nak buat apa kat sini...? depa pakat dok ambil gambar lintas jalan ja... sebab shibuya crossing ni adalah lintasan belang (zebra crossing) paling sibuk di dunia.... makkk aiiiiii hebat nyaaa...

ni la rupa shibuya crossing
Patut la depa kata paling sibuk di dunia... memang sungguh pun.... kalau nak ambil gambar kat sini, tempat paling strategic nak ambil gambar kata orang la kan... kat starbucks café ni... memang ramai orang buat gitu.... sebab tempat lain mana ntah nak lepak pun tak tau... punya la ramai umat manusia melintas kat sini... pastu bersimpang siur hala orang ni... sibuk sungguh la....

Lepas dah lepak... pakat berganti2 ambil gambar kat tengah jalan tu yang gambar antara Nampak dengan tidak je... dengan manusia yang penuh ya ampun tu... kami jalan2 sekitar Shibuya ni sebelum balik rumah dan rehat....

Rehat untuk persediaan esok nak ligan bullet train pulak... nak berjimba untuk hari-hari terakhir di Jepun.... jom balik...

Monday, January 9, 2017

HELLO JAPAN: DAY 8

ASSALAMUALAIKUM....

Semoga semuanya sihat sejahtera dan diberkati Allah....

Alhamdulillah... syukur ke  hadrat Allah memberikan keizinanNya untuk kami meneruskan kembara di bumi Jepun untuk hari ke-8....

Hari ni pagi lagi dah siap... jam 7 pagi dah keluar dari rumah menuju ke Roponggi Hills... Roponggi Hills ni kawasan elit di Tokyo rasanya... Kami lepak kejap di Grand Hyatt Tokyo... Nak bermalam kat sini ala2 teringin tapi tak mampu je la tahap kitorang ni.... dapat singgah kejap pun ni jadi lah... Alhamdulillah....

Kami kemudiannya menaiki bas dari Grand Hyatt ke apa ntah ler nama station bus nya tu... dari situ naik bas terus ke Mount Fuji.... kali pertama lalu jalan yang kena bayar tol... selama ni naik tren takde kena bayar tol... hehehhe

Untuk aktiviti seharian ni... kalau aktiviti lelain sepanjang berada di Jepun ni kitorang hal sendiri acara santai je... tapi untuk hari ni kami ambil pakej... Pakej yang di ambil ni merupakan pakej ke Mount Fuji, Lake Ashi Cruise dan hakone sightseeing... harga pakej dalam RM400++ jugak rasanya (tak ingat sebab bayar awal sebelum pegi dan lupa catat)...

Bas Ke Mount Fuji ni ada tourist guide yang pandai berbahasa Inggeris... macam2 la cerita dan kisah sepanjang perjalanan diceritakan... melalui highway yang pertama di bina di Jepun katanya... ntah ler betoi ke dia tipu pun kan... sebab tak rajin dok mengkaji sejarah Jepun pun...hehe

2 jam jugak la perjalanan ke Mount Fuji menaiki bas ni.... bila dah dekat nak sampai tu, dah Nampak Mount Fuji dari jauh.... Ya Allah... indahnya... Nampak gagah... tersergam indah nun di sana.... alahaiiii... macam tak percaya je akan menjejakkan kaki ke Mount Fuji ni....

Semakin menghampiri tu macam2 perasaan ada... Ya Allah... suka nya dapat tengok dan merasai pengalaman ni.... MashaAllah Nampak hebat sangat.... Hebatnya ciptaanMu ini... Allah...
SEpanjang perjalanan, ada ais2 salji di kiri kanan jalan, di celahan pokok dan ranting-rantingnya... cantiknya setiap kejadian.... hmmmm takde kata nak diucapkan rasanya....

Cuaca sangat baik hari tu.... walaupun begitu 5th station dah ditutup berikutan salji tebal, jadi kami hanya mampu sampai di 4th station sahaja... syukur Alhamdulillah... takpe lah... buat apa sibuk nak naik jugak2 kalu boleh merbahayakan nyawa kan.... syukur dengan apa yang allah kurniakan...






Turun dari Mount Fuji ni, dibawa ke Mount Fuji Highland Resort untuk lunch... kami lunch dan solat di sini je... Lunch memang dah bawa bekal... dah kenyang makan terus je solat di sini sebab kemudahan nya senang... ada bilik air untuk mengambil wuduk dan ruang untuk solat... walaupun takde ruang solat sebenar (surau) tapi boleh je solat di sini sebab tempatnya luas...

Depan parking resot pun bleh posing lagi.... belasah lahhhh


Selesai semuanya, kami di bawa ke Hakone Terminal namanya... macam port la gitu... boleh shopping makanan dan souvenir sebelum naik cruise menikmati keindahan Lake Ashi ni.... konon nya dalam Lake Ashi ni rasanya ada naga kepala 9 ke Tasik lain erk sebab Mount Fuji tu dikelilingi oleh 5 katanya.... ooohhh mak aiiiii... mujur di Negara Ultraman, idak ler takut beno... kalu kluar naga tu karang mesti Ultraman datang membantu... tak gitu...hahhahaha

Ni tempatnya...


salah satu cruise yang ada kat sini... cantik kan... macam kapal lanun... saya sukaaaaaa




 

Dah sampai tu... nak naik gondola pulak untuk tengok Mount Fuji dari Jauh.... tadi dah tengok dekat2...hehehe

datang dah gondolanya.... satu gondola boleh naik 100 orang... alahaiiii

SubhanAllah...cantik nya lahhh





Selamat tinggal Fujiyama....


 Turun je Nampak ada orang jual aiskrim.... sesejuk ini pun makan aiskrim lagi... sedap sungguh makan asikrim di Jepun ni....
nak terkam dah ni... aummmmm
Dah settle seharian perjalanan hari ni... dari sini kami di bawa balik menaiki bas ke Tokyo.... Turun bas di Ginza rasanya malam tu... jalan2 sikit sebelum balik untuk rehat.....

Penat rupanya walaupun kurang sikit berjalan hari ni kerana banyak naik bas dan duduk dalam bas tapi penatnya sama macam berjalan tanpa henti rupanya.... tanda-tanda dah tua agaknya... opsss

Ok lah... rehat dulu... kita sambung lagi esok hari...