Thursday, September 27, 2012

Jalan-Jalan di Bandung... Part 3

السلام عليكم ورحمة الله تعالى وبركاته

Segala puji bagi Allah, Tuhan yang Memelihara dan Mentadbirkan sekalian alam...

Alhamdulillah bertemu lagi kita hari ni walaupun banyak cabaran dan rintangan (chewahhhh cabaran dan rintangan ler sangat....hehehe) 

Jalan-jalan di Bandung Part 3 ni merupakan hari terakhir di Bandung.... sekejap je rasanya... tak puas lagi shopping.... belum pun abih semua duit yang ada dalam akaun bank tu...hahaha hambekkkkk

Hari ke 3 ni tak ke mana-mana sangat sbb barang semua dah packed... dan beg pun dah siap semua tinggal nak berangkat balik je tapi flight petang so... waktu yang ada ni bleh la lagi beli barang buat tambah-tambah sikit... dan menghabiskan baki  Rupiah yang ada.... opsss tapi jgn abiskan semuanya ye...nanti kat airport kena bayar airport tax anggaran IDR 75 000 @ IDR 150 000 ikut keadaan....

Selepas breakfast kat hotel, terus gerak ke Bali Heaven tapi malangnya Bali Heaven belum buka ye... dia buka jam 10 pagi...so Pak Slamat, supir kami tu bawa kami ke Pasar Tamu yang tak tau la apa nama sebenar tempat tu.... tapi di sepanjang jalan ada orang meniaga bermacam2 jenis barangan.... dari yang murah hingga la yang mahal.... makanan, pakaian, tudung, kasut, barang perhiasan diri, barang perhiasan rumah dan segala benda la jumpa kat sini.....

Kata supir tu, di padang berhampiran itu juga selalu ada majlis keramaian dan konsert.... hari Sabtu dan Ahad pulak ramai la warga Bandung yang berbasikal dan naik kereta kuda sambil jalan2 makan angin gitu...hehehe

Selesai shopping-shopping kat situ... terus ke Bali Heaven semula.... ada yang buat facial, ada yang urut badan, urut kaki dan ada juga yang rehat-rehat dan makan-makan di cafe di Bali Heaven.... penat shopping ler katakannnnn.... 

Urusan di spa dalam 1 jam 30 minit hingga 2 jam... lega rasanya..... bleh sambung shopping semula...hehehe.....  shopping plak kat factory outletnya mengambil masa dalam 1 jam ler jugak.... 


Dari luar Factory Outlet...
Jom p Spa dulu....
Depan kaunter Penitipan barang (tempat simpan brg/beg yg dibawa dr luar Bali Heaven)
Tingkat Atas Bali Heaven
Cafe Bali Heaven... ada juga meja makan tinggi sikit utk lunch, yg ni utk santai2 je

Macam-macam gula-gula dan coklat ada kat sini
Hiasan dalaman yg nyamannn...

Dah selesai shopping baru la rasa lapar.... Ingatkan dah shopping kenyang kan.... erkkkkk

Untuk makan tengah hari, kali ni menu nasi padang.... kat restoren nasi padang ler tapi namanya dah lupa..... restoren nya berhampiran dengan Rumah Mode tu.... 

Selesai makan di situ, balik kemas beg lagi sekali sebab ada barang tambahan tadi.... tapi idak ler susah sangat pun... boh je kat atas tu.... dah selesai segala nya... mandi dan solat sebelum check out hotel..... tapi nyer terpaksa tunggu runner dari Pasar Baru tu hantar baju kurung yang ditempah di sana..... Runner nya sampai je terus ler gerak ke airport.....
Ni ler baju yg dihantar tu.... 3 pasang utk 3 org  ( yg ni salah satu contohnya)
  Sebelum sampai airport tu singgah lagi beli jajan di Sari Raos iaitu pusat jualan oleh-oleh di Bandung.... dapat ler beli pisang salai cheese.... sedappppp

Kedainya tepi jalan jer.... dalamnya penuhhhh dengan jajan/oleh2
Disepanjang jalan sebelum sampai ke Sari RAos dan airport tu.... Jalan Chihampelas namanye... kat area tu banyak lagi Factory Outlet yang menarik.... yang tak sempat nak dikunjungi.... jadinya terpaksa la pegi lagi di lain kali (siapa gak yg paksa tu...hehehe)...

Jom tengok tempat yang tak sempat dikunjungi.... sebagai tanda kena pegi lagi tu....hehehe




Haaaa... menarik kannnn... tu baru tunjukkan 2 kedai je tu.... di sepanjang jalan tu rasanya lebih dari 10 kedai-kedai a.k.a. Factory Outlet yang menarik-menarikkk tauuuuu..... ada rambo, ada batman dan macam-macam lagi ler (ayat ni terpaksa boh sebab tak tau dah nama karekter yang lelain tu....hehehe)

Tu  baru luarnya jer... belum tengok dalam nya lagi.... kawasan ni ramai sangat orang dan sesakkkkk... jalan raya nya pun sesakkkkkk.....  tu la salah satu sebab tak mengunjungi tempat ni (sebab pegi pun 3 hari tak sempat nak melawat semua tempat pun...huhuhu)... tapi kalu pegi lagi harus pegi sini dulu kot.... sebab tempat lain dah pegi dahhhh...hehehe

Setakat itu sahaja perjalanan jalan-jalan di Bandung kali ni (cam ada lenkali jer..hehehe).... 

InsyaAllah... panjang umur, murah rezeki bleh pegi lagi.... aminnnnn.


4 comments:

Anonymous said...

Assalam
Boleh share x nama spa n rate berape?
nurulfuad@live.com
Do inform.
Very happy to drop by your blog

Faradilla Rashid said...

As Salam...

Maaf lewat menjawab... Nama spa tu Ubud Spa... berada dalam kawasan yang sama dengan Bali Heaven Factory Outlet....

Rate nya pelbagai mengikut perkhidmatan yang ditawarkan. Rasa saya harganya masih lebih murah dari harga spa di Malaysia.

~MaMa RX SToRYMoRY~ said...

preorder pisang sale, pisang bolen, bagelen, brownies kartikasari & brownies amanda fresh from bandung.whatsapp ina 0192633431 @ IG dazlina daud

Mazlum Syahid said...




https://drive.google.com/file/d/0B6ut4qmVOTGWMkJvbFpZejBQZWM/view?usp=drivesdk


Salam


Kepada:

 

Redaksi, rektor dan para akademik


Per: Beberapa Hadis Sahih Bukhari dan Muslim yang Disembunyikan


Bagi tujuan kajian dan renungan. Diambil dari: almawaddah. info

Selamat hari raya, maaf zahir dan batin. 


Daripada Pencinta Islam rahmatan lil Alamin wa afwan