Tuesday, March 22, 2011

Kita Diziarah setiap 21 minit....

~Dengan Nama Allah Yang Maha Pengasih Lagi Maha Penyayang~
Assalamualaikum w.b.t..

Ketika berblogwalking pagi ni.... terjumpa satu artikel ni.... agak menakutkan & menyeramkan pulak rasanya.... Rasanya elok juga kalau berkongsi bersama..... semoga kita sentiasa beringat-ingat akan kebesaran dan kekuasaan Allah hendaknya.....

Sebuah hadis Nabi s.a.w yang diriwayatkan oleh Abdullah bin Abbas r.a, bahawa Rasulullah s.a.w bersabda yang maksudnya: "Bahawa malaikat maut memerhati wajah setiap manusia di muka bumi ini 70 kali dalam sehari. Ketika Izrail datang merenung wajah seseorang, didapati orang itu ada yang sedang gelak ketawa.

Maka berkata Izrail: Alangkah hairannya aku melihat orang ini, sedangkan aku diutus oleh Allah Taala untuk mencabut nyawanya, tetapi dia masih berseronok-seronok bergelak ketawa."

Manusia tidak akan sedar bahawa dirinya sentiasa diperhati oleh malaikat maut, kecuali orang-orang soleh yang sentiasa mengingati mati. Golongan Ini tidak lalai dan sentiasa sedar terhadap kehadiran malaikat maut, kerana mereka sentiasa meneliti hadis-hadis Nabi s.a.w yang menjelaskan Mengenai perkara-perkara ghaib, terutama mengenai hal ehwal mati dan hubungannya dengan malaikat maut.

1 hari = 24 jam = 1440 minit

1440 minit / 70 = 20.571 minit

Ini bermakna MAILAKAT MAUT menziarahi kita SETIAP 21 minit.

agaknye apa yang sedang kita perbuatkan semasa malaikat maut tu dtg. Adakah sedang ketawa besar, tengah ngumpat, tengah tengok wayang, tengah main game..tengah dating ngan gf/bf memasing...tgh online FB..... mcm mane la kalu kita dimati waktu tuh......nauzubillah

Sama-sama kita berdoa moga setiap kali dia zairahi kita, kita dapat mengucap kalimah syahadah jua.... Insyaallah.

No comments: