Monday, January 9, 2017

HELLO JAPAN: DAY 8

ASSALAMUALAIKUM....

Semoga semuanya sihat sejahtera dan diberkati Allah....

Alhamdulillah... syukur ke  hadrat Allah memberikan keizinanNya untuk kami meneruskan kembara di bumi Jepun untuk hari ke-8....

Hari ni pagi lagi dah siap... jam 7 pagi dah keluar dari rumah menuju ke Roponggi Hills... Roponggi Hills ni kawasan elit di Tokyo rasanya... Kami lepak kejap di Grand Hyatt Tokyo... Nak bermalam kat sini ala2 teringin tapi tak mampu je la tahap kitorang ni.... dapat singgah kejap pun ni jadi lah... Alhamdulillah....

Kami kemudiannya menaiki bas dari Grand Hyatt ke apa ntah ler nama station bus nya tu... dari situ naik bas terus ke Mount Fuji.... kali pertama lalu jalan yang kena bayar tol... selama ni naik tren takde kena bayar tol... hehehhe

Untuk aktiviti seharian ni... kalau aktiviti lelain sepanjang berada di Jepun ni kitorang hal sendiri acara santai je... tapi untuk hari ni kami ambil pakej... Pakej yang di ambil ni merupakan pakej ke Mount Fuji, Lake Ashi Cruise dan hakone sightseeing... harga pakej dalam RM400++ jugak rasanya (tak ingat sebab bayar awal sebelum pegi dan lupa catat)...

Bas Ke Mount Fuji ni ada tourist guide yang pandai berbahasa Inggeris... macam2 la cerita dan kisah sepanjang perjalanan diceritakan... melalui highway yang pertama di bina di Jepun katanya... ntah ler betoi ke dia tipu pun kan... sebab tak rajin dok mengkaji sejarah Jepun pun...hehe

2 jam jugak la perjalanan ke Mount Fuji menaiki bas ni.... bila dah dekat nak sampai tu, dah Nampak Mount Fuji dari jauh.... Ya Allah... indahnya... Nampak gagah... tersergam indah nun di sana.... alahaiiii... macam tak percaya je akan menjejakkan kaki ke Mount Fuji ni....

Semakin menghampiri tu macam2 perasaan ada... Ya Allah... suka nya dapat tengok dan merasai pengalaman ni.... MashaAllah Nampak hebat sangat.... Hebatnya ciptaanMu ini... Allah...
SEpanjang perjalanan, ada ais2 salji di kiri kanan jalan, di celahan pokok dan ranting-rantingnya... cantiknya setiap kejadian.... hmmmm takde kata nak diucapkan rasanya....

Cuaca sangat baik hari tu.... walaupun begitu 5th station dah ditutup berikutan salji tebal, jadi kami hanya mampu sampai di 4th station sahaja... syukur Alhamdulillah... takpe lah... buat apa sibuk nak naik jugak2 kalu boleh merbahayakan nyawa kan.... syukur dengan apa yang allah kurniakan...






Turun dari Mount Fuji ni, dibawa ke Mount Fuji Highland Resort untuk lunch... kami lunch dan solat di sini je... Lunch memang dah bawa bekal... dah kenyang makan terus je solat di sini sebab kemudahan nya senang... ada bilik air untuk mengambil wuduk dan ruang untuk solat... walaupun takde ruang solat sebenar (surau) tapi boleh je solat di sini sebab tempatnya luas...

Depan parking resot pun bleh posing lagi.... belasah lahhhh


Selesai semuanya, kami di bawa ke Hakone Terminal namanya... macam port la gitu... boleh shopping makanan dan souvenir sebelum naik cruise menikmati keindahan Lake Ashi ni.... konon nya dalam Lake Ashi ni rasanya ada naga kepala 9 ke Tasik lain erk sebab Mount Fuji tu dikelilingi oleh 5 katanya.... ooohhh mak aiiiii... mujur di Negara Ultraman, idak ler takut beno... kalu kluar naga tu karang mesti Ultraman datang membantu... tak gitu...hahhahaha

Ni tempatnya...


salah satu cruise yang ada kat sini... cantik kan... macam kapal lanun... saya sukaaaaaa




 

Dah sampai tu... nak naik gondola pulak untuk tengok Mount Fuji dari Jauh.... tadi dah tengok dekat2...hehehe

datang dah gondolanya.... satu gondola boleh naik 100 orang... alahaiiii

SubhanAllah...cantik nya lahhh





Selamat tinggal Fujiyama....


 Turun je Nampak ada orang jual aiskrim.... sesejuk ini pun makan aiskrim lagi... sedap sungguh makan asikrim di Jepun ni....
nak terkam dah ni... aummmmm
Dah settle seharian perjalanan hari ni... dari sini kami di bawa balik menaiki bas ke Tokyo.... Turun bas di Ginza rasanya malam tu... jalan2 sikit sebelum balik untuk rehat.....

Penat rupanya walaupun kurang sikit berjalan hari ni kerana banyak naik bas dan duduk dalam bas tapi penatnya sama macam berjalan tanpa henti rupanya.... tanda-tanda dah tua agaknya... opsss

Ok lah... rehat dulu... kita sambung lagi esok hari...

No comments: