Tuesday, January 10, 2017

HELLO JAPAN: DAY 9

ASSALAMUALAIKUM....

Memasuki hari ke-9 berada di Jepun.... Alhamdulillah...
Rasa amat bersyukur diberikan ruang dan peluang oleh Allah untuk berjalan dan menikmati keindahan alam dan mempelajari sedikit sebanyak tentang budaya masyarakat Jepun....

Untuk hari ke-9 ni sekadar berjalan2 di sekitar Tokyo je...
Tempat pertama yang dilawati hari ini ialah ke Tsukiji Fish Market.... haaaaa heran kan...
Awat la hampa p market? nak beli ikan ka? takdak dah ka tempat lain nak p?

Jawapannya: saja la nak tengok market kat Jepun lagu mana rupa dia.... cantik ka? bersih ka? kotoq ka?
Dah tentu2 la market depa bersih... kalau tempat lain di Negara Jepun ni bersih, market depa pun bersih jugak... takdak la lopak2 ayaq... lecah ka apa ka.... tak bau busuk plak tu... memang depa ni bersih sungguh.... kalau Nampak sampah dua minit ni satgi pusing balik takdak dah... dah ada orang sapu bersih dah.... amboi aihhhh laju depa ni buat kreja, sama laju dengan depa jalan... jenuh ligan...

 Tsukiji Fish Market ni jual macam2... jual ikan dan segala seafood yang ada... makanan mentah (shashimi, sushi dan lain-lain) barang basah dan kering macam market kat tempat kita jugak... ada juga jual souvenir, buah-buah dan macam2 la ada kat sini.... dah ada kat sini kami pun merasa la makanan Jepun... makan shashimi dan sushi.... sedapppp... ikan mentah tu takdak bau hanyir pun... tapi takleh nak telan banyak la... sebab otak dah proses dan maklumkan... "ikan tu mentah tu" hehehe




Dari Pasar Ikan tu kitorang bergerak pula ke Tokyo Skytree Tower... jalan kaki lalu sekolah di Jepun, tengok budak dok senaman kat padang.... elok ja depa main-main sendiri... takdak la cikgu yang dok jerit sampai terkeluar anak tekak ka... tak Nampak rupa cikgu pun kat padang tu... tapi elok ja budak2 ni dok main...

Naik tren kat Higashi Ginza Station kalau tak salah la... dari market tadi jalan dekat 10 minit juga baru jumpa station ni... turun kat station Oshiage rasanya... jalan 5 minit untuk sampai ke Tokyo Skytree Tower ni... huihhhh tinggi dan cantik dia....

semua dah boleh senyum sebab dah kenyang... baru sudah lunch...


santai-santai kejap sebelum bergerak ke shibuya untuk jalan-jalan dan shopping (shopping ka?) window shopping ja...hehehe...

Dari tren station Oshiage ke Shibuya station dekat 30 minit gak naik tren...

Shibuya ni memang famous katanya sampaikan ada filem2 Hollywood pun buat kat situ.... oooooo ya ka... sian gak la kat aku ni... tak penah ambil tau langsung pasai Jepun, alih2 p Jepun join depa ni ronda sakan.... dah p ni baru la teringin nak ambil tau.... alahaiiiiiii

Dah sampai tu terus ler ke shibuya crossing yang terkenal sangat tu.... nak buat apa kat sini...? depa pakat dok ambil gambar lintas jalan ja... sebab shibuya crossing ni adalah lintasan belang (zebra crossing) paling sibuk di dunia.... makkk aiiiiii hebat nyaaa...

ni la rupa shibuya crossing
Patut la depa kata paling sibuk di dunia... memang sungguh pun.... kalau nak ambil gambar kat sini, tempat paling strategic nak ambil gambar kata orang la kan... kat starbucks café ni... memang ramai orang buat gitu.... sebab tempat lain mana ntah nak lepak pun tak tau... punya la ramai umat manusia melintas kat sini... pastu bersimpang siur hala orang ni... sibuk sungguh la....

Lepas dah lepak... pakat berganti2 ambil gambar kat tengah jalan tu yang gambar antara Nampak dengan tidak je... dengan manusia yang penuh ya ampun tu... kami jalan2 sekitar Shibuya ni sebelum balik rumah dan rehat....

Rehat untuk persediaan esok nak ligan bullet train pulak... nak berjimba untuk hari-hari terakhir di Jepun.... jom balik...

No comments: