Tuesday, January 10, 2017

HELLO JAPAN: DAY 10

ASSALAMUALAIKUM....

Alhamdulillah... syukur kepada Allah yang meminjamkan nikmatnya untuk dinikmati sehari-hari...

Pejam celik, pejam celik dah hari ke-10 di Jepun... dah ramai yang mesej bertanya taknak balik ka? Cheq nak dok sana teruih ka?... Kalau diizinkan Allah memang nak jugak la dok di Jepun ni... sejuk, tenang, aman damai je rasanya... tapi takut rindu pulak dengan sedara mara di Malaysia....

Hari ke-10 ni kitorang nak naik Bullet train... dah sampai Jepun tak naik Bullet train rasa tak lengkap pulak perjalanan tu kan... jom kita...

dari rumah di Machiya... jalan kaki seminit ke station Machiya...hari ni guna Keisei Line ke Keisei Euno Station pastu jalan kaki dalam 3-5 minit ke Euno  Station untuk naik Shinkansen...

Sampai kat Euno Station tu kitorang ni pegi la kat staf di situ bertanyakan nak beli tiket... jadi dia ajarkan beli tiket pakai mesin.... payah nya la nak beli tiket nya walaupun ada pilihan Bahasa Inggeris pada mesin tu... tapi yang mengajarnya tu ajarnya laju macam Bullet Train jugak... ntah apa dia klik pun ntah ler.... tetiba dia aje la yang buatkan.... tetiba siap je tiket untuk 10 orang.... hmmmmm

Masalahnya sekarang ni.... masa yang dipilih untuk kitorang tu agak memberi tekanan kehidupan ler... jadinya kitorang memang kena terus masuk sebab dah lambat katanya... jadi berlari la kitorang di station tersebut ala2 larian marathon gitu.... Memang sakan la berlari turun tangga segala... sekali turun tangga Nampak tren..... terus la naik 10 orang ni... nak baca pun tak reti sebab semua tulisan dia sesaja... dan nak bertanya pun takde pulak staf nya di situ... redah dan belasah aja kaedah kitorang pakai....

Elok semua naik je, tren terus bergerak... mujur semua dah selamat naik.... pada tiket kitorang tercetak gerabak yang patut kitorang duduk ialah gerabak no.12.... masa kitorang belasah naik tu, gerabak no.4... jadi kena la berjalan sepanjang tren tu untuk ke gerabak no. 12.... tapi kannnn.... jeng jeng jeng.... tragisnya..... rupa-rupanya kitorang salah naik tren.... aiyakkkkkk

Camne boleh tau tersalah tu? sambil kitorang bergerak ke coach no.12 tu tetiba ada pengumuman tren akan sampai ke Tokyo... ehhhhh bukan ke kita ni dari Tokyo ke Euno tadi... nape ke kita ke Tokyo semula ni? hahahhahha... nahhhh hambekkkk ko.... elok pulak tu sampai ke gerabak no.12 je sampai la ke Tokyo.... gerabak kelas pertama... eksklusif giler... ada 2 orang je dalam tu masa kitorang masuk dan segala rockers nya... mak tuannnn... ampunnnnn

Jadinya kitorang turun la kat Tokyo dan bertanya la kepada station master di situ.... Station master nya suruh naik tren lain menghala ke Euchigo Yuzawa dan terus ke Gaya Yuzawa pulak kemudiannya... Alhamdulillah tak dikenakan sebarang bayaran tambahan ke apa ke.... cumanya kitorang terpaksa naik tren di bahagian yang "no booking reservation" sebab nombor seat kitorang tu utk tren lain tapi dah naik ke tren lain ni.... tak kisah la janji dapat naik pun dah syukur sangat....

Akhirnyaaaaa.... dapat la naik Bullet Train... walaupun dengan kejadian ngeri la jugak tu kan... Alhamdulillah... satu ilmu Allah bagi... peringatan supaya jangan kelibut sangat di lain kali....

Agak jauh jugak perjalanan dari Tokyo ke Euchigo Yuzawa ni... tapi di sebabkan naik Shinkansen ni laju jadi tidak la lama sangat kat dalam tu... lagi pula sibuk dok tengok pemandangan sekeliling jadi tak terasa pun... tetiba je dah sampai.... alahaiiiiii rasa nak dok lama la lagi dalam tu sebab bayar mahal kan... tapi apa kan daya...chewahhhhh

cantik bentuk Bullet Train ni kan...

dalamnya bersih dan selesa


Tiba di Station Euchigo yuzawa... tunggu train satu lagi ke Gala Yuzawa pulak...
Dari Euchigo Yuzawa tukar plak train ke Gala Yuzawa.... dari Euchigo Yuzawa ni memang sekelilingnya dah bersalji.... wahhhhh cantikkkkk... best nya lahhhhhh.... nak pindah dok sini lah cenggini.... hahahhaha yang dok ketaq kaki tangan segala tu ada niat nak pindah dok situ...alahaiiiii

Naik tren dari Euchigo Yuzawa ke Gala Yuzawa ni sekejap je sebab dah dekat pun.... pastu turun kat station tu naik ke tingkat atas ada kaunter tiket dan segala benda la untuk bermain salji tu... yg tak reti main ski macam saya ni kitorang beli tiket untuk main sled katanya.... dok mikir manatang apa ke jugak sled ni hehhhh... rupanya cam besen mandi budak tu... otak beku la sejak dok jepun ni... memang tak memikir langsung... p jalan pun main follow orang je kan..... hahaha

Bayaran tu pakej gondola + baju dan peralatan main2 tu...harganya tak ingat... tapi boleh check kat website diorang Gala Yuzawa Snow Resort... semua detail ada di situ...

Dah tu... tunggu apa lagi... Jom Main Snow....

hero dgn Mr.K

intro... takut sejuk + seluar basah konon nya....

ni la uniform yang dapat... baju, seluar + sarung tangan + kasut + besen tu ler....kikiki



bila dah start main... sampai ke orang buat pengumuman nak tutup dok sibuk main lagi...
sampai nak kena halau ler baru la sudah main nya...alahaiiiii










Indahnya ciptaan Allah....

Allah... Allah... ya Allah


Main salji sampai kena halau baru pandai nak balik... jadi dah terlepas tren dari Gala Yuzawa ke Euchigo Yuzawa... ada la last train jam 7 lebih.... waktu tutup tadi jam 5.... serah segala barang semua sudahnya jam 5:30... train jam 5:10 ke gitu... nak tunggu next train macam lama sangat... jadi dari Gala Yuzawa disediakan shuttle untuk ke Euchigo Yuzawa Station... jadi naik Shuttle la kite....

Dari Gala Yuzawa naik Shinkansen ke Euno balik.... nak balik ni satu hal la pulak lagi... tiket kitorang tak cukup set untuk balik... jadi kena tambah berapa Yen ntah tak ingat ler pulak untuk balik ni.... ya ampunnnnnnn... memang Bullet Train ni tak serasi bersama kitorang agaknya.... macam2 hal ada...kikiki

Tapi syukur sangat sebab semuanya dapat diselesaikan.... Allah permudahkan segala urusan... dan segalanya berjalan lancar..... Alhamdulillah....

dalam Shinkansen (perjalanan balik)
Balik ni singgah makan dan terus la balik rumah.... nak kemas barang2 sebab esok dah nak balik Malaysia.... Rasa sayang nak tinggalkan Jepun tapi rindu juga dengan matahari Malaysia... Allahuakhbar....

Jumpa lagi esok ye....

No comments: