Wednesday, December 28, 2016

HELLO JAPAN: PRA AND DAY 1

 Assalamualaikum wbt....

Alhamdulillah dengan segala nikmat yang dilimpahkan oleh Allah.... Nikmat sihat, nikmat masa lapang, nikmat kasih sayang dan berbagai nikmat yang sedar dan tidak disedari....

Sesuatu yang diluar jangkaan dan ingauan... Rezeki dari Allah sememangnya di luar jangkaan... Menyimpan keinginan untuk ke Seoul, Korea... al kisah nak mencuci mata, mencari hero hensem2 macam drama dan filem Korea tu... tetiba Allah takdirkan untuk bercuti ke Jepun.... hilang segala kegatalan akal fikiran tu...hahahha...

Sesungguhnya... agak sibuk dengan segala urusan menyebabkan tidak sempat merancang percutian kali ini dengan baik... lebih kepada tidak menghiraukan langsung... tukar duit dan beli jaket pun last minute... dan segala redah dan belasah aja kaedahnya.... mujur ada ahli rombongan "Hello Japan" yang sememangnya sungguh bersedia dengan percutian ini... Terima kasih kepada semua....

Itu lah yang dikatakan... kita hanya merancang, Allah yang menentukan segalanya... dan tentunya perancangan Allah adalah perancangan terbaik... In Shaa Allah...



11 Disember 2016 (Ahad)
3 beradik di KLIA2...

sementara menanti waktu untuk check in....

3 cucu mamak dan seorang cicit mamak... with signboard mamak restaurant

sementara menanti geng2 lain mendaftar masuk

keseluruhan ahli rombongan

semua excited nak ke Jepun


Doakan perjalanan kami...

Penerbangan Air Asia X (KUL - KIX)  jam 1:55 pagi akan tiba di Kansai International Airport jam 9:20 pagi (waktu tempatan).

Alhamdulillah dah pun sampai ke Negara matahari terbit ni.... sejuk nya lahhhh...
Masa kat Malaysia, check internet katanya suhu sekitar 14 darjah celcius... bila sampai sini... jam 9:30 - 10:00 pagi sekitar 8 darjah celcius... ohhh mak aiiiii... sejuk nya lahhhh...


12 Disember 2016 (Isnin)
Munculnya mentari pagi di celahan awan...membangkitkan warna indah

Good Morning World... From us at Kansai International Airport
Beli kad ni: digunakan untuk naik tren dan bas di Jepun...
permulaan beli kat Airport nilai 3000Yen (termasuk 500Y deposit)
abih guna boleh top up macam kad touch n Go....
Naik tren Osaka Loop Line dari Kansai Airport untuk ke rumah yang disewa berhampiran stesen Sakuranomiya... dan berjalan kaki lebih kurang 10 minit untuk sampai ke rumah.... rumah cantik dan comel 3 tingkat (tingkat 3-5) penat la naik tangga...alahaiiii...

First time naik tren di Osaka... suhu di Osaka 8 darjah celcius... sejuk kottt

Ni lah rupa tren nya dari depan

tak pasti adik2 ini baru nak ke sekolah atau balik sekolah...

station terdekat dengan apartment yang disewa... Station Sakuranomiya
Ni la rupa station Sakuranomiya... turun tren jumpa si comel berdua ni nak ke sekolah ke balik sekolah ntah ler... senyum2 dan malu-malu... comel dengan pakaian seragam dan topi nya... tapi yang pelik nya tu tahan plak diorang ni dalam sejuk2 ni pakai seluar pendek.... alahaiiii terasa sejuk menggigit kaki....
comel je... nak ke se kolah ke balik sekolah ntah ler...sejuk2 ni pakai short pants...alahaiiii
Setelah meninggalkan beg dalam rumah yang disewa tu.... kembali semula ke stesen untuk meneruskan perjalanan ke Tsutenkaku Osaka Tower.... turun di station Shin-Imamiya dan berjalan kaki 8 minit untuk sampai ke tower...

Di perkarangan Tsutenkaku - Osaka Tower

itu dia.... Tsutenkaku - Osaka Tower
Tiket untuk naik ke Tsutenkalu Tower ni nilainya 700Yen kot (sbb Nampak tulisan 700 kat situ...hahaha) 700 yen kira2 RM27 gitu lah...
tiket untuk naik ke observation deck

pemandangan dari atas

alahaiiii Nampak semua kecik2 je

anime2 yang ada di Tsutenkaku Osaka Tower

Model iklan Pocky...hehehe... kalu sungguh ler mau tak laku coklat nih...alahaiiii

bersiaran dari Tsutenkaku Osaka Tower

seksinya dia ni.... haishhhh jom balik pakai baju dan seluar elok2 baru kluar...

dalam lif di Tsutenkaku Osaka Tower

miniature model yang dipaparkan di Tsutenkaku Osaka Tower... kehidupan di sini  suatu ketika dahulu kot...
nak baca pun tak reti semua tulisan deme ajer...

tidak lah tinggi sangat...
Dari Tsutenkaku Tower ni kitorang jalan kaki 5 minit kot ke Ebisucho station (naik tren Sakaisuji Line) ke Nippombashi station.... dan jalan kaki lagi 7 minit ke Dotonbori...

Disebabkan musim sejuk ni siang di Jepun singkat... jam 4:30 dah malam... jadi kitorang p la cari  makan tengah hari merangkap malam la kot kat Dotonbori ni.. Makanan yang ada ni kalu ikutkan tekak macam payah sikit nak telan...tekak Malaysia lagi ni.... tapi bila dah lapar tu semua pun boleh aja telan...hehehe

Jadi...malam nya makan takoyaki, sepit ketam dan ketam steam... sedap jugak... boleh layan la... ke sedap hampir kebuluran ke apa ntah ler...

Dotonbori... pasar malam la kot kalu kat Malaysia ni tapi hari2 dibuka...

takoyaki... janggut sotong je letaknya... kat Malaysia tak penah teringin nak rasa pun....

isi ketam dan telur di steam dalam kulit apa ntah erk... letak isi ketam kat atasnya....sedapppp

makan sepit ketam je malam2 ni
Dah kenyang makan dan lepak2 tu... ada yang cadangkan naik cruise... dah ada kat sini kalu tak naik kang tak merasa plak naik cruise kat Jepun katanya... jadi semua ahli rombongan naik... tambang 900 yen ker... ntah ler.. iye kot... tak nampak nombor lain kat situ.. tapi masa bayar macam tak sampai harga tu pun... lupa plak nak catat masa tu....hahhaha

Sepanjang sungai tu  dalam 20 -30 minit jugak perjalanan nya... nampak banyak kedai2 menarik... ada stesen radio... ada juga persembahan macam budak sekolah je yang buat persembahan tu... tapi ntah la menari sakan jugak.... pemandangan yang cantik, sungai yang bersih dan takde bau yang pelik2...
tiket naik cruise

ni lah cruise nya... pusing sepanjang sungai dan patah balik....

kedai makanan seafood... tapi tak makan kat kedai tu pun...
Dah makan... kenyang jadi kitorang jalan2 lagi kedai2 sekitar... ada yang dah mula beli souvenir di sini... saya cuma Turkish aiskrim... tapi kesian plak kat si turki ni... dia baru nak main2 dah hancur kon aiskrim kena blasah dek karate girl from Malaysia ni... hancussss

video

dah dapat ganti aiskrim yang baru pastu baru lah boleh balik....hehehe....
berjalan kaki 15 minit jugak la ke stesen terdekat... Stesen Nippombashi la kot tapi dah pusing merata tu jadi jauh plak rasa berjalan nak ke stesen tu... dari stesen Nippombashi ke stesen Miyakojima rasanya yang terdekat dengan rumah kitorang tu...... sampai rumah, mandi dan rehat untuk perjalanan seterusnya esok hari....

No comments: