Wednesday, January 4, 2017

HELLO JAPAN: DAY 4

Assalamualaikum.....

Jom kita sambung kisah di Negara Matahari Terbit untuk hari ke-4....

Hari ke-4, hari Khamis... Kami ke Nara....

Dari Tren Station Osaka ke Nara Station mengambil masa lebih kurang 50 minit.... tapi kat Jepun ni dia ada tren biasa yang berenti di semua station dalam perjalanan tu (local) dan ada pulak Rapid dan Special Rapid yang hanya berenti di station tertentu sahaja... kiranya Rapid dan Special Rapid ni tren yang lebih laju la.... ada masa boleh Nampak tren yang kita naik tu potong tren kat landasan sebelah yang sama2 haluan tu... cam race gitu...besttttt.... kikikiki

Sampai di Nara, kitorang sewa basikal berdekatan tren station tu... pastu apa lagi jom kayuhhhhhh....
Berkayuh ler naik bukit cheq oooiiiii ke Nara Park.... idak ler jauh bebeno pun tapi bila dah naik bukit dengan dah lama tak naik basikal... hampir 20 tahun kot..... ada la orang Jepun pun tengok dengan hairannya....nape ke anak Malaysia sorang ni jadi gini.... over excited kotttt.... hahahha

Dok berkayuh tu tetiba je Nampak rusa mai sondol-sondol paha.... ehhhh mana kau datang ni nak ooiiii... mak bapak nya mana ni lepas anak main kat jalan.... alahaiiiii

ooooooo rupanya memang rusa kat sini diorang biarkan lepas bebas begitu rupa....dah la comei, jinak2 dan manja2 semuanya.... I loike.... hehe



orang dok sembang pun dia nak join sama...cemana tu?

acah-acah berani

nah makan biskut ni...


Jom kayuh keliling Nara ni...

Ni kat depan jalan tu jer.... berkayuh plak ke bahagian belakang.... taman2 tu la.... luas kawasan Nara ni....

5-storey Pagoda

paparazzi punya posing lagi hebat dari yang dok ready tu...acaner tu?
Lepas bergambo dan tengok sekitar 5 Storey Pagoda.... baca kisah dan sejarah tempat-tempat ni...kitorang berkayuh lagi ke taman-taman kat belakang lagi dan lagi....

Banyak taman-taman yang cantik di sini....  jom kayuh lagiiiiiii
Mr. GPS tunjukkan jalan... kalu tertinggal tidak lah sesat.... tenkiu boss

Depan pintu masuk taman

sementara tunggu orang lain berposing, kitorang posing sini...





Kami solat kat dalam taman ni je... ada pondok dekat dengan  toilet jadi sini je lah solatnya... lagi pun kalu lambat2 nanti dah masuk maghrib plak sebab musim sejuk ni kul 4:30 dah malam....

Jom cari tempat makan pulak... tak boleh makan kat dalam ni... jadi peraturan di Negara orang kita ikut je lah ye... jangan nak buat onar....

nasi + telur goreng + sambal bilis ni paling mengancam di Jepun ni...hahaha
Makan kat taman lain pulak... jom ke belakang lagi... naik bukit demi bukit... mendaki dengan basikal... alahaiiiii

Makan kat pondok-pondok di sini... ada jugak lagi rusa di merata2 dok sibuk nak tumpang makan.... tapi pondok kitorang dok ni kurang sikit rusanya... kalau tak memang takleh makan sebab tak aman dan tenang diganggu rusa....hehehe

tempat ni dekat dengan kedai2 souvenir dan kedai jual makanan jepun.... pas makan tu posing lagi dan lagi dan lagi....





Ni last gambar kat taman2 sebelum berkayuh balik ke Nara Station....

Kemudian kitorang soping pulak kat ala2 pasar malam kat situ... beli souvenir dan macam-macam la lagi yang tengok tapi tak beli...

Dah settle semua kitorang naik tren untuk balik pulak... nak p cari dinner dan jalan2 Osaka beli apa yang dihajati sebelum balik rehat dan tido untuk mengembalikan tenaga nak berjalan sepanjang hari esok nya nih....

No comments: