Wednesday, January 4, 2017

HELLO JAPAN: DAY 5

Assalamualaikum....

Ohaiyo gozaimasu.... Good Morning Japan.... Selamat pagi....

Memulakan pagi dengan solat... pastu masuk balik selimut sebab sejuk walaupun dah pasang heater.... sambil tunggu giliran guna bilik air....

Geng kekakak sedang sediakan breakfast ... hari ni nak ke Kobe pulak... dari segala bahan rujukan dan bacaan yang tak berapa dibaca oleh saya, Kobe ni terkenal dengan Daging... "Kobe Beef" memang boleh Nampak merata2 orang post... jadi kitorang tak bawa bekalan makanan (lunch box) hari ni...

Memulakan perjalanan dari Osaka terus ke Himeji.... jauh nya boleh tahan... Satu jam 15 minit jugak rasanya.... dari station tu kitorang naik bas ke Himeji Castle tapi dekat je sebenarnya... nak jalan kaki pun boleh.... dari Himeji Castle ke Station Himeji kami jalan kaki pulak melalui deretan kedai yang cantik2...

pamphlet ambil kat Tourist Centre


KAMI

the girls
deretan kedai yang kami lalui dari Himeji Castle ke Station Himeji....


Dan Kobe terkenal dengan penempatan Islam di Jepun.... ramai la penduduk Islam kat kawasan ni berbanding kat tempat2 lain sekitar Jepun.... Kobe juga ada masjid... jadi hari ke-5 ni memang hari Jumaat, jadi harapnya dapat Solat Jumaat di Kobe.....

tapi kannnnn... di sebabkan terlambat sampai... solat Jumaatnya dah lepas.... salah perkiraan, salah percaturan or salah time atau bukan rezeki kami sebenarnya... tapi kami dapat bersolat juga di Masjid Kobe ni... laungan azan nya berbeza.... tetapi tetap indah dan menenangkan....

masjid Kobe
dah siap solat baru kami cari kedai makan pulak...
Hari ni makan tengah hari sedap... Kitorang makan di Ali's Halal Kitchen... ni la rupa makanan nya...

Nasi (nasi apa ntah... beriani kot) + kari ayam + roti nan + samosa + air mango.... sedap sangatttttttttt... rasa nak melompat-lompat kesedapan...hahahha

Perut pun dah kenyang, jadi kita p jalan2 la tempat yang best kat Kobe ni.... memula sekali p naik Shin-Kobe Ropeway... gondola ni akan berenti kat Herbs GArden dan pastu naik atas lagi ke atas tu tak tau nama apa... The Top Shin-Kobe Ropeway la kot...hahahaha



ni la Herbs GArden tu


cantiknya Kobe...

dari dalam gondola....







Turun dari Shin-Kobe Ropeway ni kitorang jalan-jalan lagi sekitar Kobe walaupun dah gelap....  kitorang jalan dari Nunobiki Herbs Garden tu sampai ler ke station terdekat dalam 6 minit... naik tren dalam 15 minit gitu kot untuk sampai ke station terdekat dengan Kobe Port Tower tu ntah ler tak ingat nama apa dah....

Kobe Port Tower





Sejam atau dua jugak kami di situ.... minum-minum kopi dan bergambar sikit sebelum balik....
Perjalanan balik melalui kedai cantik-cantik... tapi lupa pulak nak ambil gambar... sebabnya malas nak kluarkan tangan dari dalam poket sebab cuaca sejuk...

Perjalanan balik naik tren selama 40  minit gak la dari Kobe Port, Kobe Habourland tu ke Sakuranomiya ke Miyakojima ntah ler... hmmmm.... Balik dan rehat-rehat untuk perjalanan esok pulak....

Esok jauh lagi perjalanannya... selamat berehat....ZZZZzzzz


No comments: