Wednesday, January 4, 2017

HELLO JAPAN : DAY 6

ASSALAMUALAIKUM....

Alhamdulillah di beri peluang untuk meneruskan kisah perjalanan di Jepun....
Hari ke-6 di Jepun... rasa macam dah biasa dengan kesejukan di sini... tapi kadang tu menggigil jugak bila sesekali angin bertiup... alahaiiiiii sabo je lah...

Hari ni nak cover balik ke Romantic Train sebab hari tu pegi tapi diorang tutup.... jadi perjalanan yang sama seperti hari ketiga di sini berulang lagi.... jommmm

Dari station Sakuranomiya terus ke station Kyoto... dari station Kyoto akan tukar train ke erkkk lupa nama station buleh plak gitu.... Kameoka Torokko kot nama station untuk naik Romantic Train tu... tapi nama station untuk turun dari Kyoto tu kalu tak silap namanya Umahori Station.... station nya dekat ngan sawah padi... pemandangannya cantik sangat...

Walaupun tak pasti  betoi ke idak nama station tapi perjalanan ke situ memang best... melalui kawasan-kawasan yang cantik.... keindahan alam yang terpelihara... cantik sangat...


Ni la Sagano Romantic Train...
lalu tepi sungai... cantik, bersih dan segar je rasa

keindahan alam ciptaan Allah... cantik sangat

ni la rupa dalam train... ni Car No.3... kalu Car No.5 takde dinding lagi romantic
tapi musim sejuk ni elok dah naik Car No. 3 ni... siap ada arang di bakar dalam train sebagai alat pemanas


teruja tengok orang berkayak kat sungai sebelah... pastu lalu lak boat ride...
dah teringin jugak... parah sungguh budak ni...

Turun kat Station ni ye untuk ke pokok buluh tu... Station Arasiyama
pahlawan pokok buluh...hehe

model buluh lemang untuk raya tahun 2017 agaknya ni...hehe

Berjalan la sepanjang tempat buluh ni.... cantik, bersih dan best plak rasanya... berselisih dengan pelancong dan juga masyarakat Jepun sendiri yang menyewa baju Kimono untuk berjalan2 di sini dan bergambar sekitar kebun buluh ni....

Gangster yang dah kluar dari celah pokok buluh...hehe

Lunch time... makan ler bekalan yang di bawa

ni la makanan yang di bawa sebagai bekal nya... nyum nyum
Dah settle acara jalan-jalan... kitorang balik ke Osaka rasanya... tak ingat nama pekan yang kitorang jalan-jalan tu.... malamnya makan pizza dan the arab kat situ sebelum balik ke rumah untuk ambil beg barang dan bergerak ke Umeda Sky Building untuk naik Overnight bus ke Tokyo....

Rupa bas ni dari luar biasa je lah macam bas kat Malaysia... tapi bila naik... cantik dan kemas... Wangi jer... dah duduk tu tengok... ehhh ada cover la pulak... hahahha dah macam dok dalam stroller baby la pulak.... bagai2 la lawak orang Jepun ni...

Naik bas dari Umeda Sky Building ni nak sampai ke Tokyo dekat 9 jam ke 10 jam jugak rasanya... kalau naik bullet train (shinkansen) pun 3 jam lebih... naik train biasa 8 jam 30 minit... Memang sedap je tido jadinya... gelap gelita, macam kena kidnap pun ada... tetiba je buka mata dah sampai Tokyo.... tak terasa pergerakan bas ni... 60km/h je kot paling laju dia bawa agaknya... takde goyang-goyang sangat pun... bestttt sangat....

No comments: